«Ao principio algúns non entendían que non houbera cervexas na nosa viñoteca»

Margarita Mosteiro Miguel
Marga Mosteiro SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO CIUDAD

Roberto Rivas, Miguel Otero y Jacobo García son las tres caras de A Viñoteca do Mercado de Santiago
Roberto Rivas, Miguel Otero y Jacobo García son las tres caras de A Viñoteca do Mercado de Santiago cedida

Roberto Rivas abrió el negocio en la Praza de Abastos para promocionar su bodega y poco después se sumó como socio Miguel Otero

07 may 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

La Praza de Abastos era, en opinión de Roberto Rivas, un lugar perfecto para dar a conocer e impulsar los vinos de su propia bodega. «Un albariño, baixo a marca de Moraima, que abriu o camiño», explica. En sus inicios, en el 2010, en A Viñoteca do Mercado solo se contaba con un vino de cada denominación de origen de Galicia, pero «funcionou e medramos». Roberto recuerda cómo llegó Jacobo García a la vinoteca. «Era un rapaz, que estaba aínda formándose. Recordo que eu solo abría os venres e sábados, non podía ir máis polo meu traballo, Jacobo ofreceuse a abrir outros días, e ata agora». Miguel Otero se sumó como socio a la apuesta de Roberto un poco después. Y, a partir de entonces, fueron incorporando más referencias a la vinoteca. «Na actualidade temos 200 referencias de viños, temos licores e vermú galego. Pode sorprender nun espazo tan pequeno. E máis aínda que, nos momentos de maior afluencia, poidamos estar os tres traballando xuntos nun espazo tan pequeno. É cousa de organizarse». Una de las características a las que se han mantenido fieles desde sus inicios es que solo «na Viñoteca do Mercado os viños galegos son a prioridade e referente. A única excepción é cos viños doces, porque non hai referencias en Galicia e temos algúns portugueses de Porto e Madeira». Roberto reconoce que, cuando introdujeron el vermú, «tivemos un debate, non o tiña claro», pero ganó la tesis de responder a las peticiones de los clientes. Algo en lo que no están dispuestos a ceder es «co tema das cervexas. A xente, ao principio, pedía cervexa e non entendía por que non a tiñamos. Somos unha viñoteca. Está claro, non?». También era frecuente que les pidieran referencias de vinos tintos de fuera de Galicia. «Pero pouco a pouco a xente foi descubrindo tintos nosos e xa os piden. A xente déixase aconsellar». La evolución de la propia plaza a lo largo de los casi quince años desde la inauguración de la vinacoteca fue integrando el producto que se vende en las naves. Si en un principio lo habitual era que se llevaran la botella a casa, ahora cada fin de semana se reúnen grupos de compostelanos y de turistas, que «mercan as ostras ou a empanada nas casillas do mercado, e toman o viño con nós alí». Como viticultor, Roberto considera que hay normas a la hora de tomar un vino que deberían respetarse, como «non enfriar tanto o branco. Se e bo, non o precisa, pero se é malo, canto máis frío, mellor. Hai quen di: neveira boa para viño malo». En cuanto a los tintos, «mellor a temperatura ambiente. Pero, se o ambiente é de 35 graos, entón podes enfrialo un pouco». Eso si, «baixo ningún concepto podes pedir un xeo para o viño. E o digo, porque hai quen o pide. Supoño que é unha cousa de moda, pero non podo ver facer iso».